Afla cum sa fii in siguranta cand platesti cumparaturile online cu cardul bancar

Afla cum sa fii in siguranta cand platesti cumparaturile online cu cardul bancar In primul rand trebuie sa incepem cu regulile principale pe care orice detinator de card ar trebui sa le stie in momentul in care acestia isi deschid un cont bancar pentru a putea face cumparaturi online:
- Nu dati niciodata datele cardului unei persoane necunoscute
- Nu platiti niciodata trimitand datele cardului prin mail sau alte mijloace
- Daca pierdeti cardul, sunati imediat la banca si blocati contul respectiv


Cum ma pot proteja cand folosesc cardul online?

In momentul in care doriti sa cumparati ceva online si ajungeti in pasul in care trebuie sa scoateti cardul si sa introduceti datele intr-un formular, va trebui mai intai sa vedeti daca site-ul indeplineste urmatoarele conditii:
- Verificati daca site-ul contine date de contact valide (telefon, adresa, nume firma, cui, etc)
- Verificati daca link-ul (adresa url) in care ati intrat in momentul solicitarii datelor cardului, incepe cu HTTP:// sau cu HTTPS://. Un portal valid de plata va incepe intotdeauna cu HTTPS:// ceea ce inseamna ca site-ul respectiv a facut niste demersuri legale pentru a obtine acea licenta de transfer bancar in siguranta, si ca firma respectiva care proceseaza acele plati este verificata periodic pentru reinnoirea licentei HTTPS.
In cazul in care una dintre aceste doua conditii nu este indeplinita, este recomandat sa nu va inscrieti datele cardului in acel formular de plata.

Daca site-ul este ok, atunci nu mai exista nici un risc?

Intotdeauna vor exista riscuri atunci cand vine vorba de plata online cu cardul. Va mai recomandam sa aveti sistemul de operare updatat si sa aveti un sistem antivirus / antispy instalat in computer. Multor persoane li s-au furat datele personale in momentul in care le tastau chiar si pe un website sigur de tipul HTTPS din cauza unor softuri spyware care inregistrau toate apasarile de butoane ale tastaturii executate de acestia. Dupa ce ati platit un produs online, silicitati o confirmare de plata din partea vanzatorului.
Un alt mod de preventie a fraudelor online este sistemul de alerta prin SMS pe care majoritatea bancilor il au in lista lor de servicii. Asta inseamna ca de fiecare data cand se va face o tranzactie autorizata sau neautorizata, veti putea fi la curent cu aceasta.
Robert
Scris de - 21 Apr 2015