Noul algoritm Google va afecta toate site-urile care nu sunt optimizate pentru mobil

Noul algoritm Google va afecta toate site-urile care nu sunt optimizate pentru mobil Google, cel mai mare motor de cautare din lume, a anuntat recent modificari semnificative asupra algoritmului de indexare a motorului sau de cautare pentru telefoanele mobile si tablete. 

Ce inseamna asta si cum va poate afecta?

Inseamna ca daca aveti deja un site web sau doriti un website nou trebuie sa va asigurati ca acesta este optimizat pentru orice fel de dispozitiv, altfel acesta nu va aparea in rezultatele de cautare ale clientilor dvs. Sa luam spre exemplu un cuvant cheie "Cumpar laptop ieftin". Pana la schimbarea algoritmului Google, cu acest cuvant cheie, puteati gasi aceleasi rezultate atat folosind un desktop sau un laptop cat si un dispozitiv mobil (ex: telefon, tableta, etc). Acum rezultatele vor ramane valabile pentru cautarile desktop dar nu vor mai fi afisate pentru alte dispozitive mobile. 
Deasemenea daca aveti deja un site web si acesta are mai multe versiuni (versiune mobila si versiune desktop) atunci si acesta va avea de suferit. Google a anuntat ca favorizeaza site-urile care servesc aceelasi cod HTML pentru toate dispozitivele, ceeea ce inseamna ca site-ul trebuie sa se adapteze fluid fara sa fie redirectionat catre o varianta special optimizata pentru mobil.

Cum imi dau seama daca am mai multe versiuni ale site-ului?

Daca cititi acest articol de pe un desktop, si incercati sa redimensionati fereastra browserului pe care il folositi, veti vedea ca site-ul se adapteaza conform dimensiunii ferestrei fara sa fiti redirectionati catre un alt domeniu. Daca accesati site-ul anuntul.ro de pe un desktop, veti vedea ca acesta nu se redimensioneaza atunci cand micsorati sau mariti fereastra browserului, iar daca incercati sa accesati anuntul.ro de pe un dispozitiv mobil, veti fi redirectionat automat catre m.anuntul.ro. Acest lucru se intampla pentru ca site-ul are doua versiuni. Va sfatuim sa incercati aceasta tehnica si pentru site-ul dumneavoastra. Sau puteti folosi serviciul Google de verificare a site-ului dvs de mobil.

Cat de importanta este adaptarea site-ului pentru mobil?

Este foarte important ca site-ul sa fie responsive, deoarece cel putin jumatate dintre utilizatorii Google folosesc acum un dispozitiv mobil in locul unui desktop obisnuit. Chiar si acolo unde concurenta nu este foarte mare, pentru cautari pe nise neexploatate, unde sunt putine rezultate, conteaza ca site-ul sa fie responsive. Daca Google nu va reusi sa va scada in clasamentul sau pentru dispozitivele de mobil din cauza ca sunt prea putine rezultate, atunci cu siguranta utilizatorii vor parasi rapid site-ul dupa ce vor observa ca acesta nu poate fi utilizat corect.

Cum sa imi optimizez site-ul pentru dispozitivele mobile

Daca doriti sa aveti un website mobile-friendly si sa puteti fi afisat in continuare in motorul de cautare Google mobile, atunci trebuie sa incepeti optimizarea cat mai curand. Aceasta optimizare consta 80% in modificarea unui fisier numit CSS (cascading style sheets), fisierul care se ocupa cu formatarea elementelor HTML. 

Ne puteti contacta oricand sunteti hotarati sa va transformati site-ul intr-un site mobile friendly.
Robert
Scris de - 22 Mar 2015